2019. 01.7. ​​​​​​​
Juhász Kristóf

ÉRZELMEK ÉS TECHNIKÁK
ÁTADTÁK AZ IDEI BARCSAY-DÍJAKAT A SZENTENDREI MANK GALÉRIÁBAN

Barcsay Jenőről mindig egy anekdota jut eszembe: amikor a mester konstruktivista vagy strukturalista festményeit látva, rossz­indulatú illetők arról fecsegtek, hogy nem tud rajzolni, ­Barcsay elszánta magát, és csak azért is rajzolt egy Művészeti anatómiát, egy olyan szakkönyvet, amelyből szerte a világon tanítanak rajzot, de élvezettel lapozgatható albumként is. A mesterről elnevezett Barcsay-díj éthosza, ha lehet ilyet mondani: a mesterség tiszteletének és ismeretének fényében való, új formanyelvi keresgélések feltárása és ösztönzése.
A Barcsay-díjat 1989 óta adják át, 35 év alatti, magyarországi és határon túli magyar képzőművészeknek. A nyertesek minden évben hagyományosan ki is állítanak, tavaly ez elmaradt, így most a 2017 és 2018 alkotásai együtt láthatók, remek összhangban, ugyanis három hölgyről és három úrról van szó: Kósa Gergely, Kristófy Dániel, Máthé László a tavalyi, Hajgató Terézia, Jánosi Kata és Tóth Annamária Rita az idei díjazottak. A felállás szerencsés, Bereznai Péter festőművész, a kiállítás kurátora is pontosan tudja, mennyit bírnak a galéria szellős termei, minden művész megkapja a kellő teret, minden képnek megvan a maga hatósugara. Kósa Gergely finom tollrajzai egy minden apró szegletében monomá­niás precizitással vizsgált ház részértelmezései, a struktúrákban néha váratlan emberi jelenléttel – mintha épített és építő érzékenyen vonalkázott, közös korpuszából készülne térkép. ­ Kristófy Dániel könyveket installál drapériába és masszába, a végén az olvasmány nem olvasmány többé, csak test, anyag, ami más anyagokkal egyesül. Viszont a szavak továbbra is ott vannak benne, aztán – hitünk szerint – vagy csinálnak valamit a festékrétegek mélyén, vagy nem.
Máthé László erős, energikus, érzelmes olajképei a prométheuszi tüzet, a tűzhozó magányát és áldozatát láttatják. Prométheusz egy lassan égő édesköményággal lopta el Zeusz tüzét az Olümposzról, hogy az embert az állatok fölé emelje – a kultúrtörténetben ez a tűz a keresztény ikonográfiában a lángnyelvként ábrázolt szentlélek előképe. Kíváncsi leszek, az elkövetkezőkben mennyire megy bele a művész a görög panteonba, illetve merre indul el majd onnan.
Hajgató Terézia szék-tapéta-párna hármasában gondolkodó festményei azon tűnődnek, hogy valami hiper­realista analizálást vagy inkább csak a megfigyelés önfeledt örömét sugározzák. Szép, míves és egzakt a mű, a koncepciót meg talán nem is kell mindig értenie az okvetetlenkedő szemlélőnek. Jánosi Katát a harmonikus és disszonáns faktúrák érdeklik, például a Strigulák V. című képen (meg az egész Strigula-sorozatban). Ha változatosabban és vastagabban volna vászonra hordva az anyag, jó tanulmány lenne színházi díszletfestőknek. Így is kellemes látnivaló, sőt mintha a visszafogott vagy épp beteges pasztellszínek valami erotikus áthallást is sejtetnének a sok kis szomorú vonalka monotóniája mögött. Nem igazán találok fogást az anyagon – a művész blogján látott régebbi képek számomra erősebbek, egyszer talán azokkal is találkozom élőben. Tóth Annamária Rita első látásra életigenlő, zöld lombsátras, napfényes expressziókban lubickol önfeledten, nagy vásznak, bátor gesztusok – kicsit ki is lóg a többi művész közül, ám mikor észrevesszük, hogy az önfeledtség mögött lüktető dinamizmus egyben zaklatott és indulatos is, megváltozik a festmények intenzitásának jellege. Ezeknek a képeknek a legnagyobb a hatótávolságuk.
https://www.magyaridok.hu/kultura/erzelmek-es-technikak-3822689/

2019-01-06
 MTI./Szerk.

Három képzőművésznő kapta a 2018. évi Barcsay-díjakat

Hajgató Terézia, Jánosi Kata és Tóth Annamária Rita festőművészek vehették át pénteken a 2018. évi Barcsay-díjakat a szentendrei MANK Galériában. Mindhárman a közelmúltban szereztek diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.
A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szentendrei galériája adott otthont idén a Barcsay-díjak ünnepélyes átadásának, valamint a 2017. és 2018. évi díjazottak kiállításának. Mint Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója fogalmazott, a MANK célkitűzése, hogy mind több fiatal alkotónak teremtsen lehetőséget a bemutatkozásra. Az igazgató felidézte, hogy Barcsay Jenő (1900-1988) a szentendrei festészeti hagyomány egyik legmeghatározóbb alakja volt, akit mesterének tekint és tekintett többek között Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás is. 
Tardy-Molnár Anna kiemelte, hogy Barcsay Jenő örökösei, Kónya Ferenc és Kónya Márta példamutató gondossággal őrzik és ápolják a gazdag életművet, és emlékeztetik a jelen alkotóit arra a példaértékű oktatói munkásságra, melyet Barcsay az utókorra hagyományozott. 1989 óta működik a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány, amelynek létrehozásban jelentős szerepet játszott a testvér, Erzsébet – idézte föl Feledy Balázs művészeti író, hozzátéve, hogy az alapítvány munkássága azóta kiszélesedett. A kuratóriumnak – amelynek művész tagjai jelenleg Aknay János, Bereznai Péter és Baksai József – nagyon fontos a tehetségfelfedező funkciója is – emelte ki Feledy Balázs.
Barcsay Jenő a 20. századi magyar művészet egyik enigmatikus alakja, aki meghatározta a háború utáni magyar művészet arculatát, végakaratában maga rendelkezett a nevét viselő díj, illetve tanulmányi jutalom létrehozásáról. Maradandót alkotott a művészeti oktatás terén is, amit tizenhét nyelvre lefordított Művészeti anatómia könyve is bizonyít.
Az alapítvány által meghirdetett pályázatra 35 évesnél fiatalabb festők nyújthatják be pályázatukat, a határon túlról is. A díjátadó ünnepséget hagyományosan Barcsay Jenő születésnapjához, január 14-hez közeli időpontban rendezik meg. A díjjal pénzjutalom, oklevél és emlékérem jár, a nyertesek kiállításon mutathatják be munkáikat. Mivel a 2017. évi díjazottak – Kósa Gergely, Kristófy Dániel és Máthé László – bemutatkozása elmaradt, ezért a két esztendő díjazott művészei együtt állítanak ki idén.
https://librarius.hu/2019/01/06/harom-kepzomuveszno-kapta-a-2018-evi-barcsay-dijakat/
2017-04-22

A 2017. ÉVI FUNDAMENTA ‒ AMADEUS ALKOTÓI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT NYERTESEI

A FUNDAMENTA ‒ AMADEUS Ösztöndíjpályázat jóvoltából a következő tanév során Kovács Tibor III-ad éves szobrász hallgató, valamint Székely Ian IV-ed éves festő hallgató részesül a havi 75.000 forint tanulmányi ösztöndíjban. 
A beadott pályamunkák közül 10 alkotást választott ki a szakmai zsűri, amelyek szintén bekerülnek az Fundamenta vállalati gyűjteménybe, és amelyek alkotói egyszeri, 125.000 Ft-os ösztöndíjat kapnak. A  „Kisalkotói Ösztöndíj”-ban részesülő hallgatók: Devák Melinda, Fukui Ryu, Frenyó Júlia, Hajgató Terézia, Horváth Villő, Károlyi–Kiss Benedek, Koncz Gábor, Németh Richárd, Ranga Eszter, Üveges Mónika
A megnyitón Dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke bemutatta a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. új elnök-vezérigazgatóját. Tátrai Bernadett január 1-jétől váltotta Dr. Gergely Károlyt ezen a poszton, aki a kortárs képzőművészettel mint a művészeti alapítvány kuratóriumi tagja tartja a jövőben a kapcsolatot. Bejelentette továbbá, hogy Tátrai Bernadett a Fundamenta új vezetőjeként folytatja az ösztöndíjpályázat támogatását, így az elkövetkezendő öt évben a program folytatása biztosított, ráadásul a következő évtől megemelt összegekkel.
A legrégebben működő és a később bekapcsolódott kizárólagos támogatóról elnevezett Fundamenta ‒ Amadeus Alkotói Ösztöndíj 1999 óta évente kerül kiírásra a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és szobrász szakos hallgatói számára. Az idei tanévben 83 pályázó összesen 137 művet adott be, ami meggyőzően mutatja, hogy az Egyetem életében ez az egyik legtöbb diákot megmozgató alkotói pályázatról van szó.
A beérkezett pályamunkák elbírálásában mindig tekintélyes szakmai kör vesz részt, mely művészeti újságírókból, művészettörténészekből és az egyetem által delegált oktatókból áll. A zsűri tagjai Aknai Katalin (Műértő), Dr. Balogh Péter (AMADEUS), Fehér Ildikó (MKE), Filp Csaba DLA (MKE), Dr. Gergely Károly (AMADEUS), Karmó Zoltán (MKE), Muladi Brigitta (Új Művészet), Tátrai Bernadett (Fundamenta), Topor Tünde (Art Magazin), Dr. Sturcz János (MKE), Százados László (MNG) ‒ választották idén is ki azt a 60 pályaművet, amelyekkel ezen a kiállításon találkozhat a látogató.

https://www.artmagazin.hu/articles/hir/f07014edd5a9e7ebf46c4b260b3e2c34
2015.05.06.

Fundamenta-AMADEUS Hallgatói Ösztöndíj Pályázatok eredményhirdetése

Az ösztöndíj program keretében 10 darab egyszeri Kisalkotói Díj is átadásra került, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak. Az AMADEUS Művészeti Alapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza immáron tizenhatodik alkalommal adta át a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói között meghirdetett Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói, illetve a Grafikai Ösztöndíjat május 4-én este a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén.
A nagy hagyományokkal rendelkező ösztöndíjat minden év márciusában hirdeti meg az AMADEUS Művészeti Alapítvány a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Fundamenta-Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően az intézményben tanuló másod-, harmad- és negyedéves festő, illetve szobrász hallgatók részére. A Képzőművészeti Egyetem, az alapítvány és a művészeti újságírók képviselőiből álló rangos zsűri az idei alkalommal Ecsedi Zsolt III. éves szobrász hallgatónak és Monory Ráchel II. éves festő hallgatónak ítélte oda a Fundamenta-Amadeus Hallgatói Ösztöndíjat. A fiatal művészek a következő tanévben havi 75 ezer forintos támogatásban részesülnek!
Az ösztöndíj program keretében 10 darab egyszeri Kisalkotói Díj is átadásra került, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak. Az idei évben Dér Adrienn, Dovák Melinda, Hegyi Beatrix, Kárándi Tünde, Kovács Brigitta, Molnárné Hajgató Terézia, Végvári Gergely, Zeleiné Mucza Viktória, Kala Bence festő és Nyári Flóra szobrász szakos hallgatók vehették át a 125 000 forinttal járó díjat.   Az este folyamán átadásra került a Grafikai ösztöndíj is, amelyet minden évben az aktuális ösztöndíj kiállításnak plakáttervére ír ki az alapítvány. Idén Kolonusz János I. éves hallgató nyerte a 100.000 forinttal járó elismerést.
A díjakat, Dr. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója, dr. Balogh Péter, az AMADEUS Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke és Muladi Brigitta művészettörténész, a zsűri elnöke adta át az egyetem Barcsay termében, a pályázati művekből megrendezett kiállítás megnyitóján.

http://tollal.hu/mu/fundamenta-amadeus-hallgatoi-osztondij-palyazatok-eredmenyhirdetese

You may also like

Back to Top