2021.09.03.
Sinkó István

Jelenetek a székek életéből

 Bergman filmje a jelenetek a bábuk életéből egy kuszává váló kapcsolat- egy elromló házasság- drámáját dolgozza fel. A bábuk, maguk az emberek a házaspár és barátaik. Vagyis mi. Hajgató Terézia a székek életéből tár elénk néhány jelenetet. Itt nincsenek megromlott kapcsolatok, drámák, sőt a kiállításon szereplő grafikák lapjain felbukkanó székpárok közt sincs igazi nexus. Egymás mellet, felénk  avagy oldalt fordulva mutatják szék arcukat.
Mégis, talán e személytelen, semmitmondó jelenetekből bukkanhat ki mindaz ami Hajgatót foglakoztatja.  Mert talán amiként az előbb a film bábuira utalva mondtam; e székek is mi vagyunk. Mi rejtőzködünk, sokféle alakhoz sokféle mimikrit választva, lépcsők előtt, vagy lépcsők tetején mi trónolunk. A szenvtelen előadásmód ezért ne tévesszen meg senkit. Hajgató kiválasztott egy tárgyat-ez esetben a széket - de a szék mindig többletjelentésű bútor. Az ember barátja akár a kutya. Fotel vagy trónszék suszterszék, utazószék. A fontos-mint egy egyszerű szék és kárpitosmester mondta- legyen ülőkéje meg négy lába. Persze az már hokedli. E székfajták mesterségeket és méltóságokat, szociális és kulturális hovatartozásokat jelentenek - esetleg szimbolizálnak. Hajgató Terézia festményein e székek elrejtőznek- vagy csak egy-egy részletüket mutatják. Szemérmesek? Óvatosak? Talán alkotójuk mögé bújnak. Vagy épp az alkotó rejtőzik mögéjük?
 Hajgató olyan miniciózus pontosságú, stencil és sablontechnikával dolgozik, hogy festményeit bátran nyomatoknak is vélhetjük. Tehát az anyag is mimikrire vált. Elbújik, nem fedi fel magát.
 A kisméretű rajzcsoport nyíltan vállalt helyzetgyakorlatai – még, ha azok statikusak is- sokkal inkább mutatják meg az alkotói szándékot. A térbe-fiktív, metafizikussá váló térbe helyezett tárgyak mintegy szereplőre várnak. Arra, aki beléjük üljön, vagy arrébb tegye őket, esetleg fellökje, szétdobálja a rendet megtörve. Mint egy darab- egy színdarab- díszletei és jelmezei jelennek meg e grafikák.  A ceruza és monotypia keverése a fegyelem és lazaság párosításával teremtenek feszültséget e lapokon. Persze ehhez a helyzethez, a feszültségteremtés tovább fokozásához Hajgató Terézia kisplasztikái is hozzájárulnak. Némileg felidézve Schaár Erzsébet széktörténeteinek erotikus-brutális történetmesélését.
Titokzatos kiállítás nézői vagyunk tehát. A végtelen egyszerű tárgy, a szintén nem túl bonyolult ám rejtélyes hátterek az el,- majd előtűnő formák, a zömmel pasztellszínek sajátos világot hoznak elénk. Egytudatos, filozofikus és fegyelmezett művész alkotói munkásságának izgalmas és megfejtésre váró darabjait.
Tekintsenek bele a székek életének mindennapjaiba, foglaljanak helyet!

You may also like

Back to Top